Genezen tot eer van God Johannes 5

Albert Smeijers - 22-01-2023
KIJK
LUISTER

 Genezen tot eer van God, Albert

De setting: 
Johannes 5:1-5, 3 observaties:
1 Jezus ging bewust naar Jeruzalem Betesda
2 vers 4 ontbreekt bij sommige vertalingen. Dit vers staat namelijk niet in de oorspronkelijke oudste manuscripten. Dit is een verduidelijking van een scribant bij een van de manuscripten. Anders is vers 7 niet duidelijk. 
3 Er zijn veel zieken hier

Vers 5:6-9:
Jezus Christus laat hier drie dingen zien:

1 Jezus kennis, ook van jou net zoals hij die man kende. Jezus kent jou! Is in jou ge├»nteresseerd. Zie psalm 139: Hij zag ons vormeloos begin. 
2 Jezus mededogen, ontferming. Betesda ging Jezus Christus bewust naar toe net zoals Hij hiervoor door Samaria ging en de vrouw bij de put trof. En de hoofdman te Capernaum zijn zoon genas op 15 km afstand. 
Hij vroeg aan de man of hij genezen wilde worden maar die ging uitleggen waarom hij te laat was. Hij gaf geen antwoord aan Jezus Christus. Maar Jezus had medelijden, mededogen met deze man. 
3 Jezus almacht, als Hij spreekt gebeurt het onmiddellijk. De huisgenoten van de hoofdman kwamen tot geloof en de dorpsgenoten van de vrouw bij de waterput geloofden later ook. 

Heb jij Jezus ontmoet? Dat zal in aanbidding resulteren. 

5:9 sabbat. Jezus Christus gaf een draai aan de vraag. Conflict in de bediening van Jezus gaat Zijn glorie des te meer schitteren . 

Johannes 5:10-14

1 Jezus was snel weg vanwege de menigte. Hij genas de andere zieken niet. Dat was niet het doel van dit bezoek. 
2 Hij zocht hem later op omdat Hij meer met hem voor had. Het echte probleem bij deze man zijn genezing bracht Jezus aan het licht. Ik heb je genezen/ uitgekozen opdat je heilig zult zijn en zult leven. Leef vanuit deze nieuwe staat. Maar wel met een waarschuwing (28-29) voor deze man. Deze man was lichamelijk genezen en Jezus Christus ging verder in op zijn geestelijke genezing. Jezus riep Hem op om (geestelijk) wakker te worden en heiligheid na te streven. 

Jesaja 25 en 1 Cor. 15. God wil graag genezen maar de vraag is alleen wanneer.
De volmaakte heelheid voor iedereen zal immers nog komen. Jezus Christus heeft voorproefjes daarvan laten zien. Toen Hij op aarde was en nu ook nog. Genezen tot eer van God. 

Vers 17-18: Jezus Christus genas op de sabbat. Wat een ongelooflijke reactie over de glorie van God de Vader. Hij neemt geen vrije dagen op omdat hij jou een leven van vrede wil geven. 
Jezus Christus maakte zich hiermee ook gelijk aan God. Hij is Heer over het hele universum. Hij stierf later maar stond op en heerst over de schepping. Die Jezus wil in jouw leven wonen. Kom je binnen in Zijn koninkrijk? Hem ontmoeten? Dat geeft echte vrede in jouw leven en maakt je zielsgelukkig.